CKC - Clubhuis KennisCentrum -Ervaringsverhaal Teun Kuijper

Ervaringsverhaal Teun Kuijper


Created: 2014-02-5 Last modified: 2014-02-5 Published: 2014-02-5

Clubhuis Almere

Teun is een man die van gamen houdt. Nummers van liedjes, triviant kennis, er zijn maar weining mensen die met hem daarmee kunnen concurreren. Helaas heeft hij tegenslagen gehad en moest hij stoppen met school.

Om overdag toch bezig te zijn is hij naar het Clubhuis gegaan. Hij kwam gelijk bij de keuken terecht. Zijn eerste taak was bestellingen opnemen. Dit was een fijne bezigheid voor Teun, want de gesprekken lagen vast. Contact leggen met mensen was op deze manier een stuk makkelijker, en op deze manier legde hij de eerste contacten met mensen op het Clubhuis.

Het echte werk begon pas toen hij met twee anderen Chill Aut begon. Chill Aut is voor en door autisten. Dit is iets wat in het Clubhuis gedaan wordt maar buiten het Clubhuis om gebeurt. Hij kreeg steeds meer verantwoordelijkheden. Hij moest het Clubhuis openen en sluiten en hij werd het aanspreekpunt voor Chill Aut. Als iemand een vraag had en er was niemand van de leiding, dan werd het gevraagd aan Teun. In het Clubhuis werd hij ook een aanspreekpunt als er zaken geregeld moesten tussen het Clubhuis en Chill Aut. Deze verantwoordelijkheden gaven het gevoel van eigenwaarde en erkenning voor de taken die hij op zich nam.

Buiten het Clubhuis is het nog moeilijk om aan de slag te komen. Hij wou een opleiding als kok volgen bij het ROC maar dat is afgewezen. Dit maakt het moeilijk om verder te komen en je buiten het Clubhuis te ontwikkeling. Hij is wel verder gegaan als kok op het Clubhuis en hij kookt zelfs de lekkerste gerechten. Schoonmaken en zelfverzorging zijn ook verbeterd dankzij zijn werk in de keuken. Dit heeft deels te maken omdat hij daar dagelijks mee bezig is en dat het een soort automatisme is geworden.

Voor Teun zijn het Clubhuis en Chill Aut belangrijk voor de invulling voor zijn leven. Buiten deze beschermde omgeving zijn de mogelijkheden nog erg beperkt voor Teun.

Jeroen van Beuningen